Unelmatalon myynti voi olla hankalaa

Posted: 23 helmikuun, 2012 in Omakotitalo

Usea haluaa varmasti rakentaa omien unelmiensa omakotitalon. Jos budjetit eivät ole esteenä unelmien talon rakentamiselle, on houkutus suuri tehdä omasta kodista juuri omia haaveitaan ja unelmiaan vastaava. Muista kuitenkin, että muut eivät välttämättä ole ihannoineet samanlaisesta kodista – ja asunnon myynti voi olla vaikeaa myöhemmin.

Vaikka itse haaveilisit peilein ympäröidystä porealtaasta olohuoneessa tai makuuhuoneessa, saattaa moinen ”tyylikäs” yksityiskohta laskea talon arvoa siitä mahdollisesti kiinnostuneiden ostajien silmissä.

Taloa rakentaessa kannattaakin ajatella myös sen tulevaa myyntiä — aivan samoin kuin yrittäjän kannattaa ajatella yritystä perustaessaan jo yrityksen myyntistrategia, kannattaa rakennuttajan miettiä, haluaako kukaan ostaa tällaista taloa.

Jos oma maku on kovin eksoottinen, kannattaa joko muokata taloa hiukan sovinnaisemmaksi tai sitten hyväksyä tosiasiana se, että talon myynti tulee olemaan hankalaa.

Monet rakentavat unelmatalonsa muuttotappioalueelle, josta tontteja saa helpolla ja halvalla. Silloin kalliin asunnon myynti tulee olemaan hankalaa — ellei hintaa pudota tarpeeksi alas.

Unelmatalon tontin sijainti vaikuttaa myös toisella tavalla: usein tontit sijaitsevat etäällä kuntakeskuksista ja työpaikoista. Silloin työmatkat venyvät ja liikennekustannukset kasvavat. Jos bensiiniin hinta jatkaa lähivuosina ja vuosikymmeninä nousuaan, alkavat ihmiset entistä selvemmin keskittyä kaupunkikeskuksien lähelle. Silloin unelmataloa on entistä vaikeampi myydä.

Omakotitalon rakentajan kannattaakin ottaa mallia kiinteistösijoittajista, jotka omien mieltymystensä sijaan ajattelevat vuokralaisten mieltymyksiä. Jos omat haaveet poikkeavat kovin paljon suuren enemmistön haaveista, on usein järkevää luopua ainakin erikoisimmista ratkaisuista.

Mikäli välttämättä haluat esimerkiksi edellä mainitsemani porealtaan olohuoneeseen, kannattaa alusta alkaen miettiä rakennusratkaisut siten, että poreallas on aikanaan helppo poistaa olohuoneesta.

Sama koskee tietysti muitakin eksoottisia ratkaisuja: mitä muokattavampi unelma-asunto on, sitä helpommin se sopeutuu erilaisiin ihmisten muuttuviin asumistarpeisiin ja -toiveisiin. Silloin asunnosta pääsee helpommin eroon.

Kannattaa myös muistaa useimpien suomalaisten lempitilat, kuten esimerkiksi sauna. Asuntomessuillakin on huomattu, että kaikki eivät halua saunaa omaan taloonsa, mutta suurin osa suomalaisista haluaa saunan omaan taloonsa. Jopa kerrostaloihin rakennetaan omia saunoja jatkuvasti enemmän.

Jos haluat varmistaa oman talosi helpon myynnin, niin kannattaa suunnitteluissa varata paikka saunalle, vaikka et sitä itse rakentaisikaan omaan taloosi heti. Myös pihasaunat ovat yleistyneet, joten sitäkin kannattaa harkita jo suunnittelussa, jotta omakotitaloon saa saunan helposti jatkossa.

Nuoren omakotitalon rakentajan on tietysti vaikea ajatella asunnon myymistä. Kun parisuhde kukoistaa ja lapset ovat pieniä, harva ajattelee talon myymistä.

Tosiasiassa suuri osa avioliitoista päätyy eroon, ja sen myötä omakotitalo usein myydään. Hankala tilanne muuttuu silloin vielä hankalammaksi, jos asunnosta ei pääse nopeasti eroon. Silloin eropari joutuu kaikkien kiistojensa lisäksi vielä kahden asunnon loukkuun, mikä aiheuttaa entistä enemmän hammastenkiristelyä.

Advertisement
kommenttia
  1. Mikko sanoo:

    Hyvä ja kiinnostava artikkeli näin asuntovelalliselle. Kirjoittakaa toki lisää…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s