Maalämmöllä säästöä lämmityskustannuksiin

Posted: 6 kesäkuun, 2016 in Omakotitalo, Rakentaminen, Remontointi

 

Maalämpö käyttää rakennuksen ja veden lämmittämiseen maaperään, vesistöön tai kallioon varastoitunutta auringon energiaa.  Energiaa kuluu ainoastaan lämmön siirtämiseen maaperästä tai vesistöstä rakennukseen ja itse lämpö tulee maaperästä. Maalämmöstä on tullut Suomessa erittäin suosittu vaihtoehto hankittaessa lämmitysmuotoa omaan taloon, koska se on sekä ympäristöystävällinen että edullinen.  Lähes kaikki uudisrakentajat valitsevat maalämmön lämmitysmuodoksi, mutta sen lisäksi myös useat saneeraajat vaihtavat lämmitystavaksi maalämpöpumpun. Nykyisin jopa 70 % myydyistä maalämpöpumpuista asennetaan vanhoihin taloihin.

Maalämmön käyttämiseksi porataan maaperään 100 – 200 metrin syvyinen reikä, johon upotetaan putki, joka liitetään talon maalämpöpumppuun. Vesistöstä maalämpöenergiaa otetaan veteen upotetun keruuputken avulla.

Edellytyksenä maalämmön käyttämiselle on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä eli vesikiertoinen lattialämmitys tai vesikiertoiset patterit. Sähkölämmityksen, öljylämmityksen, kaukolämmön tai puulämmityksen tilalle on siis erittäin helppoa vaihtaa maalämpö.

Maalämpöpumppu on suhteellisen kallis investointi, mutta se tuottaa halpaa lämpöä. Investoinnin hinta riippuu siitä, että mikä entinen lämmitysjärjestelmä on ja minne maalämpöpumppu asennetaan. Mitä suurempi on lämmitettävä pinta-ala, niin sitä suurempi on energiatehokkaan maalämmön käytön hyöty. Maalämpöön siirtymisen on laskettu pienentävän lämmityskuluja jopa 80 %. Maalämmöllä lämmitetyn talon säästöt saadaan vertaamalla sitä muihin tapoihin lämmittää.

Jos maalämpöä verrataan öljylämmitykseen, niin säästö riippuu talon nykyisen öljykattilan energiataloudellisuudesta. Jos öljykattila on uusi, niin sen hyötysuhde on paljon parempi kuin useita kymmeniä vuosia vanhan öljykattilan. Lämmitysöljyn hinta vaihtelee myös vallitsevan taloustilanteen mukaan. Jos ajatellaan 200 m2:n omakotitaloa, niin lämmityskustannukset öljyllä ovat noin 5000 euroa vuodessa. Sähkölämmitteinen vastaavankokoinen talo syö sähköä niin, että vuosikustannus on noin 4200 euroa. Maalämmöllä lämpiävän talon kustannuksien arvioidaan olevan keskimäärin noin 1/3 sähkölämmitteisen talon kuluista, joten 200 m2 omakotitalon maalämpölämmityksen kulut ovat noin 1400 euroa vuodessa. Jos maalämpöä vertaa öljylämmitykseen, niin se on keskimäärin neljäsosa öljylämmityksen hinnasta.

Maalämmöllä saavutettavia hyötyjä on tutkittu paljon viime vuosien aikana ja kyllä maalämmöllä saavutettavat kustannussäästöt ovat kiistattomat. Myös uudet energiatehokkaat passiivitalot hyötyvät maalämmön säästöistä, sillä vaikka talot ovat ns. nollaenergiataloja, niin kyllä niissäkin tarvitaan lämmintä vettä. Passiivitaloissa maalämmön keruupiiriksi riittää pienempi alue ja silloin maalämmön asentaminen myös on edullisempaa. On laskettu, että kun öljylämmitystalo siirtyy maalämpöön, niin investointi on maksanut itsensä takaisin jopa jo viidessä vuodessa.

Suorien lämmityskuluista kertyvien säästöjen lisäksi maalämmön hankkiminen myös nostaa kiinteistön arvoa. Usein talon arvonnousu on jopa enemmän kuin maalämpöpumpun hankkimiseen sijoitettu investointi on ollut.

Jos asennuttaa maalämmön, niin asennuskulut voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s