Maalämmön hinta suhteessa muihin lämmitysmuotoihin

Posted: 31 lokakuun, 2016 in Rakentaminen, Remontointi

Maalämpö on ekologinen lämmitysmuoto. Se on uusiutuvaa, auringosta peräisin olevaa energiaa, joka on varastoitunut maaperään tai vesistöön. Maalämpö ei lopu koskaan ja energiahinnan nousu ei ole mahdollista. Maalämpö on edullista, lähes ilmaista energiaa. Useimmat uudisrakentajat valitsevat ensisijaiseksi lämmönlähteeksi kotiinsa maalämmön. Nykyisin myös monissa saneerauskohteissa lämpöjärjestelmä vaihdetaan maalämpöpumppuun.

Maalämmön alkuinvestointi

Maalämmöllä ei juuri haittapuolia ole. Ainut huono puoli on maalämpöpumpun alkuinvestointi. Maalämpöpumpun ostaminen, maalämpökaivon poraaminen sekä järjestelmän asennus ovat iso kertainvestointi. Hinnat vaihtelevat toimittajasta ja asennuskohteesta riippuen. Mitä suurempi on rakennuksen lämmitettävä pinta-ala, sitä suurempi on maalämpöpumpusta saatava hyöty. Esimerkiksi kerrostaloissa maalämpöpumpun asennuskulut jakautuvat monen huoneiston kesken, mikä tekee maalämpöjärjestelmästä todella kannattavan investoinnin asunto-osakeyhtiölle.

Maalämmön hinta

Maalämmön hinta verrattuna muihin lämmitysmuotoihin ei ole aivan yksiselitteinen asia. Monet asiat vaikuttavat maalämmön hintaan ja vertailussa on otettava huomioon talon aiempi lämmitysjärjestelmä, maalämpöpumpun investointikustannukset sekä mahdolliset huoltokustannukset. Maalämpöpumppu vaatii toimiakseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän ja jos sellainen on talossa jo valmiiksi, niin alkuinvestointi pienenee. Alkuinvestoinnin jälkeen sähkökuluja tulee sen verran, mitä pumpun toiminta vaatii. Sähkölasku tulee kuitenkin olemaan vain noin kolmannes siitä, mitä lasku oli aikaisemmin; riippuen aiemmasta talon lämmitysmuodosta.

Maalämmön alkuinvestointi muodostuu kolmesta asiasta:

  • vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen (hintaan vaikuttaa pinta-ala ja mikä edellinen lämmitysjärjestelmä oli). Hinta on joitain tuhansia euroja.
  • Porakaivon poraaminen. Hinta on noin 3500 – 7000 euroa.
  • Maalämpöpumpun hinta, pumpun ja putkiston asentaminen. Hinta noin 5000 – 10000 euroa.

Alkuinvestoinnin hintaa on siis vaikeaa arvioida, mutta se on jotain välillä 10 000 – 20 000 euroa.

Eri lämmitysmuodot

Kun vertaillaan eri lämmitysmuotoja, niin maalämpö sijoittuu vertailussa sitä korkeammalle, mitä pidemmällä ajanjaksolla asiaa tarkastellaan. Erittäin huomattava etu maalämmöllä lämmittämiseen saadaan verrattaessa sitä suoraan sähkölämmitykseen tai öljylämmitykseen. Näiden lämmitysmuotojen hinta on nimittäin tulevaisuudessa suoraan riippuvainen energiahinnoista. Ja energiahintojen nousulle ei tällä hetkellä näy tulevan loppua. Jos verrataan maalämpöä polttamiseen perustuvaan lämmittämiseen, niin luontoystävällisyyden kannalta maalämpö on parempi valinta. Jos puulämmitteiseen taloon saadaan puut ilmaiseksi, niin silloin polttamiseen perustuva lämmittäminen on edullista. Kuitenkaan pelkästään puilla lämmittäminen ei Suomen talviolosuhteissa onnistu ja rinnalle tarvitaan jokin toinenkin lämmitysjärjestelmä, mikä nostaa kustannuksia. Kaukolämpöön verrattuna maalämpö on myös edullisempi lämmitysmuoto, koska myös kaukolämmön hinta kulkee käsi kädessä energiahintojen ja energiaveron kanssa.

Kotitalousvähennys

Jos asennuttaa kotiinsa maalämpöpumpun, niin asennuskulut voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennyksiin. Maalämpöjärjestelmän asentamiseen käytetyn työn kotitalousvähennys on jopa 45 %. Jokainen suomalainen saa kotitalousvähennystä 2400 euroa vuodessa ja jos pariskunta käyttää vähennysoikeutensa maalämpöpumppuun, niin verovähennykset voivat olla jopa 4800 euroa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s