Raivaussaha – jokaisen metsämiehen tärkein työkalu

Posted: 27 joulukuun, 2016 in Työkalut

Raivaussahan avulla raivataan metsää ja pensaita. Entisaikaan järjestettiin risusavottoja, mutta nykyään raivaussahalla voidaan hoitaa tämä sama asia. Kun metsää raivataan säännöllisesti, niin puut kasvavat paremmin sekä voivat paremmin. Jokaisen metsänomistajan kannattaa hankkia oma raivaussaha ja hoitaa sen avulla metsäänsä. Urakan voi myös ulkoistaa jollekin ammattilaiselle jos ei oma aika tai kiinnostus riitä, mutta vaikeaa metsän raivaaminen ei ole. Metsäkeskus järjestää myös muutaman päivän mittaisia raivaussahan käyttökursseja ympäri Suomea niille, jotka tarvitsevat apua laitteen käyttöön.

Vinkit raivaussahan valintaan

Raivaussahoja on olemassa monenlaisia ja kannattaa tutustua huolellisesti eri malleihin ja merkkeihin ennen sahan hankintaa. Mitä lyhyempi runkoputki raivaussahassa on, sitä helpompi sitä on käyttää tiheässä metsässä. Jos metsä on kohtalaisen harva, niin pidempi runkoputki nopeuttaa työskentelyä. Raivaussahan painoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos sahaa aikoo käyttää koko päivän, niin kevyempi malli on parempi. Myös sahojen tärinävaimentimissa on suuria eroja. Usein halvimmissa malleissa tärinä on paljon kovempaa, mikä kuormittaa sahan käyttäjää. Jos aikoo käyttää raivaussahaa kylmällä ja märällä säällä, niin kannattaa valita saha jossa on lämpökahvat. Mitä nopeammin saha kiihtyy ja mitä nopeampi saha on, sitä tehokkaampaa on sillä työskentely. Peukalokaasu on kätevä toiminto ja kahvajärjestelmän ergonominen toimivuus kannattaa myös testata. Jos haluaa sahan, joka menee säilytettäessä pieneen tilaan ja jota on helppo liikutella, niin kannattaa valita saha jossa on kääntyvä sekä alas taittuva kahvajärjestelmä.

Raivaussahassa täytyy olla valjaat, sillä niiden ansiosta paino jakaantuu tasaisesti lantiolle ja olkapäille. Valjaiden täytyy olla säädettävät, jotta sahan saa asetettua itselleen ergonomisesti parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kun valjaat asettaa yllensä, ne täytyy ensimmäisenä tasapainottaa molempia olkapäitä yhtä paljon kuormittaviksi. Oikea tapa tehdä se on laittaa raivaussahan terä noin 20 – 30 cm päähän maanpinnasta, kun sahan tankki on puoliksi täynnä.

Raivaussahan vuosihuolto

Tarkista, että sahan terä on ehjä. Muutenkin raivaussahan terää kannattaa huoltaa säännöllisesti ympäri vuoden. Hyvä huoltoväli on huoltaa terä joka kerta, kun lisää polttoainetta sahaan. Sahan terän huollossa kannattaa käyttää viilanohjainta ja viilata 2-3 työntöä jokaista hammasta kohden. Viilainohjain auttaa siihen, että viilauskulma ja viilaussyvyys pysyvät oikeina. Oikea viilauskulma raivaussahan terässä on 15 astetta. Raivaussahan teroituksessa kannatta käyttää pyöröviilaa kooltaan 5,5 mm. Moottorisahan 4,8 mm viilan käyttö ei ole suositeltavaa. Viilatessa kannattaa käyttää suojahansikkaita.

Jokainen raivaussahassa oleva ruuvi täytyy kiristää.

Vanha bensiini kannattaa poistaa, sillä se voi aiheuttaa käynnistyshäiriöitä.

Ilmansuodatin puhdistetaan lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.

Kulmavaihteen voiteluaineen määrä tarkistetaan ja tarvittaessa sitä lisätään.

Kaasuttimen säädöt tarkistetaan. Hyödyksi voi käyttää pientä ruuvitalttaa.

Sytytystulppa tarkistetaan ja tarvittaessa vaihdetaan.

Kun raivaussaha huolletaan säännöllisesti, niin se säilyy toimintavarmana useiden vuosien ajan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s